Atelier KARTON is een openbaar programma dat ingaat op hoe we onze omgeving ervaren. Karton wordt daarbij ingezet om auteurschap te creëren in die omgeving. Een groep vaste deelnemers en ook eenmalige bezoekers verkennen de omgeving van Heerlen, gaan erover in gesprek en maken er nieuwe ontwerpen voor. Op die manier onderzoeken we hoe vanzelfsprekend de gebouwde omgeving eigenlijk is, en of je er echt onderdeel van bent of kan zijn.

Het programma bestond in 2023 in totaal uit 14 bijeenkomsten en een werkplaats-week tijdens Cultura Nova. De bijeenkomsten wisselden af tussen praat- en bouwsessies en soms ook verkenningstochten door de stad. Karton is bij de bouwsessies het basismateriaal, maar ook is het symbolisch. Het programma geeft deelnemers namelijk de kans om te ontdekken wat de mogelijkheden en grenzen zijn van zelf je eigen ideeën  realiseren. Met dit flexibele maar ook vergankelijke materiaal worden nieuwe ontwerpen voor de stad gemaakt en wordt besproken of en hoe deze stand kunnen houden.

De bijeenkomsten hadden verschillende uitkomsten. Er werden methodes ontwikkeld waarmee de dagelijkse omgeving op een nieuwe manier benaderd kon worden en de eigen rol in de transitie van de stad werd kritisch onderzocht. Hieruit ontstonden verschillende vragen, statements en een vernieuwde nieuwsgierigheid richting plekken die eerder als vanzelfsprekend of onbelangrijk ervaren werden. Het programma werd afgesloten met een interactieve expositie die een presentatie vormde van de informatie die verzameld is. De deelnemers kregen daarbij de kans te reflecteren op hoe hun houding ten opzichte van de omgeving veranderd is en wat er nog meer onderzocht zou kunnen worden.

Back To Top